sábado, 21 de marzo de 2015

DEFINICIÓ DEL PROJECTE I FONAMENTACÓ TEÒRICA

Seguiment, elaboració i implementació de plans individualitzats a tres alumnes amb necessitats educatives especials.
Descripció del tema del projecte:
El projecte es fonamenta en l’elaboració i posterior implementació de plans individualitzats a tres infants que presenten mancances en el seu desenvolupament. Cada cas és ben diferent i, per tant, cada PI s’adequa als trets propis de cada infant, tot cercant les ajudes i suports més adients. Alhora, cal fer esmena com en els PI dels tres infants es farà una comparativa ja que tots els casos tenen com a denominador comú dificultats en la comprensió i la comunicació.
Al llarg del procés de negociació del projecte s’ha tingut en compte la visió de la psicopedagoga del centre i de les mestres tutores que han fet la demanda, així com també cal remarcar com es tindrà en compte el context més ampli de cada infant. Alhora, la voluntat és connectar els coneixements adquirits en les diferents assignatures i aterrar-los a la pràctica, relació que ha sorgit de manera fluida des del plantejament inicial del projecte.
Finalment, cal fer esmena a la Guia del Pràcticum per acotar una mica més el camp d’aplicació que en el cas que em pertoca és l’àmbit escolar. Més concretament, la intervenció estarà relacionada amb la temàtica recollida al document que no és altre que l’assessorament per a l’elaboració i la implementació de plans individualitzats per a alumnes amb necessitats educatives especials.

Supòsits teòrics del projecte:

Tal i com ja s’ha fet palès al llarg del desenvolupament del primer pràcticum, cal destacar com la teoria adquirida en les diferents assignatures es posa de manifest en la vessant pràctica. D’aquesta manera, prenent en consideració els fonaments conceptuals que guien la posada en marxa del projecte, se’n destaca com existeix una estreta relació entre la concepció del centre basada en un enfocament sistèmic amb la figura de la psicopedagoga que actua seguint un model educacional constructivista. En aquest sentit, la intervenció psicopedagògica duta a terme amb tres infants de necessitats educatives especials segueix un model mediacional ja que se segueix una premissa essencial: l’anàlisi les tres casos s’analitza tenint en compte que les diferents realitats estan endinsades en un context complex i que, per tant, si es tracten de forma aïllada i única la intervenció seria parcial i limitada.
Alhora, també cal fer referència al fet que seguint el model que m’ha brindat de manera conscient i inconscient la psicopedagoga del centre, l’actuació de la intervenció està regida per una visió constructivista on des de l’inici s’ha pretès potenciar el bon funcionament dels recursos que ofereix l’escola bressol, tenint en compte una visió preventiva i no pas correctiva. A més a més, també es pretén que les accions proposades que siguin portades a la pràctica s’efectuïn de forma indirecta en la mesura del possible, a través de les mestres i valorant la seva col·laboració, treballant de forma conjunta des de la igualtat, caminant de la mà en l’anàlisi compartit de les mancances i potenciant la coresponsabilitat.
Finalment, el projecte gira entorn una concepció primordial relacionada amb l’origen de les dificultats que se centra en fer una valoració dels diferents factors dins d’un context, esdevenint una intervenció psicopedagògica contextual, extensiva, global i interna.
Raons de la tria, interès i prospectiva:
La idea de fer un projecte destinat a l’elaboració i implementació de plans individualitzats a tres alumnes del CEIF Andreu Castells va ser força clara tan bon punt ja vaig passar el període d’adaptació i reconeixement de l’escola i de les tasques de la psicopedagoga del centre. En aquest sentit, les raons les vaig tenir força clares i van estar consensuades amb la psicopedagoga. El fet principal és que des de l’escola s’elaboren PI quan un alumne té darrere un dictamen.
Per aquest motiu, desprès de debatre aquest aspecte amb la psicopedagoga, vaig proposar-li dur a terme plans individualitzats per aquells alumnes que, tot i que no tinguessin un dictamen, requerissin d’un suport que els ajudés en el seu desenvolupament.
D’aquesta manera, tal i com es recull al web del Xtec, “Un PI és el conjunt d’actuacions, mesures i suports que es planifiquen i s’acorda implementar per donar resposta a un alumne/a de manera personalitzada degut a que presenta unes necessitats educatives específiques o  singulars”. Aquesta és la voluntat del projecte, poder elaborar concrecions que ajudin a aquells alumnes que estan en procés de derivació amb el CDIAP i elaborar un tercer per a una alumna que tot i fer un seguiment amb el CDIAP i tenir dictamen de l’EAP, no té un PI que respongui a les mancances que presenta en l’àmbit escolar. 
Pel que fa a la prospectiva, cal destacar com els plans individualitzats estaran en vigor i funcionament fins al final d’aquest curs escolar. Un dels subjectes és quasi segur que farà retenció el curs vinent, així que la previsió és que segueixi amb el PI, però amb les adequacions pertinents fruit del progrés que vagi efectuant. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario