viernes, 17 de octubre de 2014

Reflexió sobre el procés d’observació

Desprès de l’última sessió de pràctiques em va quedar pendent poder aprofundir sobre un aspecte clau en la tasca de la psicopedagoga del centre: el procés d’observació dels infants.

Així, tenint en compte que a les primeres sessions aquest recurs ha estat força present, és precís centrar l’atenció i pensar en aquesta tècnica de recollida d’informació.  D’aquesta manera, prenent com a punt de partida l’assignatura Diagnòstic en educació i, més concretament, el capítol del llibre dedicat a aquest fi, se’n destaca com: ”l’observació és el mètode fonamental per a recollir informació en un procés diagnòstic”. Tan bon punt vaig tornar a rellegir aquesta afirmació, em va semblar oportú poder fer un petit anàlisi del tipus d’observació que hem estat duent a terme al CEIF Andreu Castells.

Tal i com m’ha plasmat la tutora de pràctiques de forma explícita i implícita, aquest procés és ben valuós i, per això, abans d’iniciar l’acció has de tenir ben clars els objectius que persegueixes perquè es pugui extraure dades clares i significatives.

Si focalitzem la mirada en la modalitat d’observació emprada, destaco com la tutora prioritzava una observació externa o no participant, tot i que en ocasions, per a poder recollir una dada en concret, interaccionava directament amb el subjecte observat, esdevenint d’aquesta manera una observació interna.

En relació al grau de concreció i limitació d’allò que s’observa, val a dir que es destaca una observació oberta no sistematitzada ja que encara la psicopedagoga no té les dades suficients entorn als casos que està observant.

Finalment, en funció de la persona objecte d’observació està ben clar que és una hetero-observació ja que la psicopedagoga observa als infants.

Cal destacar també com la manera de registrar la informació és mitjançant registres narratius on la psicopedagoga recull la realitat observada. Majoritàriament, la tutora fa un registre d’incidents crítics ja que anota aquelles conductes significatives vinculades amb la qüestió que l’interessa.


Bibliografia:

•             ANDREU, LL. i SANZ, M. (2011). Tècniques de recollida d’informació. A LL. Andreu Barrachina (coord.), Diagnòstic en educació, Barcelona: Editorial UOC.

No hay comentarios:

Publicar un comentario